Kapustne

Brokuł i kalafior są warzywami o słabo rozwiniętym systemie korzeniowym i krótkim okresie wegetacji. W związku z tym dokarmianie dolistne jest szczególnie wskazane. Zabiegi powinny być wykonywane profilaktycznie, w celu uniknięcia wystąpienia niedoborów. Ważne jest określenie krytycznych momentów zapotrzebowania rośliny, na dany składnik pokarmowy. Kapusta należąca również do krzyżowych, z uwagi na dłuższy okres wzrostu, wymaga większej częstotliwości zabiegów. Należy pamiętać, że po wystąpieniu objawów deficytu danego pierwiastka całkowite odbudowanie struktury plonu jest niemożliwe. Do najważniejszych składników pokarmowych zaliczany jest fosfor, potrzebny roślinie do prawidłowego ukorzenienia się po wysadzeniu rozsady. Razem z wapniem odpowiada za prawidłowy pokrój roślin oraz rozwój systemu korzeniowego. 

Z kolei ich brak osłabia wzrost roślin i może doprowadzić do jamistości głąbka. Potas w uprawie kalafiora i brokuła pełni istotne funkcje wpływając na jakość róż oraz ograniczając działanie czynników stresowych. Niedobór potasu osłabia rośliny, powoduje rozluźnienie i przebarwienie róż, które tracą wartość handlową. Bor w uprawie krzyżowych stosowany jest profilaktycznie w celu prawidłowego rozwoju stożka wzrostu i właściwej barwy róży. Deficyt powoduje powstawanie jamistości łodyg, w których rozwijają się patogeny. Molibden stosuje się zapobiegawczo przeciwko biczykowatości liści, głównie na glebach o niskim odczynie pH oraz o małej zawartości materii organicznej. Mangan, cynk i miedź aplikowane w nawozach dolistnych, dostarczają niezbędne mikroskładniki, gdyż odczyn obojętny i zasadowy znacznie ogranicza ich przyswajalność dla roślin. Forma dolistnej aplikacji nawozów mikro- i makroskładnikowych wpływa na prawidłowy rozwój roślin i uzyskanie satysfakcjonujących plonów.