Truskawka i malina

W celu uzyskania najwyższej jakości owoców maliny i truskawki, należy stosować nawożenie dolistne, które dostarczając odpowiednie dawki składników pokarmowych, determinuje najskuteczniejsze wykorzystanie potencjału plonotwórczego. Należy zwrócić szczególną uwagę na formy stosowanych preparatów, ponieważ wybór aplikowanych nawozów wpływa na końcową jakość produkowanych owoców. Najważniejsze mikro- i makroskładniki biorące udział w budowaniu plonu maliny i truskawki to: żelazo, mangan, bor, miedź, cynk, fosfor, potas i magnez. Magnez zajmuje centralne miejsce w cząsteczce chlorofilu, odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy. Potas należy do składników odpowiedzialnych za gospodarkę wodną roślin i owoców. 

Fosfor wpływa na procesy związane z przemianą materii, fotosyntezą oraz produkcją barwników. Odpowiada także za rozwój i regenerację sytemu korzeniowego. Miedź jest jednym ze składników odpowiedzialnych za przemiany azotu, syntezę białek oraz witaminy C. Cynk jest mikroskładnikiem biorącym udział w przemianach azotu i fosforu, ponadto uczestniczy w syntezie hormonów wzrostu. Bor jest bardzo istotnym pierwiastkiem, gdyż wzmaga pobieranie innych składników pokarmowych, takich jak: azot, fosfor, potas, wapń i magnez. Jego brak powoduje liczne skutki uboczne: zahamowanie wzrostu części nadziemnych i korzeni, ogranicza wytwarzanie kwiatów i zmniejsza efektywność zawiązywania owoców. Niedobór żelaza prowadzi natomiast do chlorozy liści, ograniczając tym samym powierzchnię asymilacyjną. Dolistne nawożenie truskawek oraz malin korzystnie wpływa na strukturę plonu i jakość owoców, które są zdrowe, jędrne, posiadają prawidłową wielkość, smak i wybarwienie.