Przejdź do treści

Ogórek, cukinia i dynia

Ogórek i cukinia należą do rodziny dyniowatych. Mają one dobrze rozwinięty, jednak płytki system korzeniowy. Wpływa to na potrzebę uzupełniania składników pokarmowych w formie dolistnej. Bardzo ważnym elementem jest wapń, wchodzący w skład ścian komórkowych. Nawożenie wapniem i potasem wpływa na prawidłowe uwodnienie tkanek, prawidłowy rozwój i jakość technologiczną owoców. W przypadku ogórka niedobory wapnia i potasu mogą uniemożliwiać proces zakwaszania. Idealnym rozwiązaniem jest opryskiwanie roślin saletrą wapniową, jednocześnie zaopatrując rośliny w azot. Ogórek i cukinia wykazują duże potrzeby w stosunku do azotu, należy jednak pamiętać, aby zakończyć nawożenie pogłówne w okresie kwitnienia. 

Późniejsze dawki mogą negatywnie wpływać na jakość owoców. Fosfor stosowany nalistnie w początkowych fazach rozwojowych zabezpiecza rośliny przed zahamowaniem wzrostu, zapewniając odpowiedni wigor, szczególnie w okresie formowania liści i pędów. Bor to mikroskładnik, który wpływa na prawidłowy proces kwitnienia, uczestniczy w wiązaniu wapnia zwiększając jędrność owoców. Deficyt w uprawie dyniowatych może wywołać duże straty związane z zahamowaniem wzrostu i mało efektywnym kwitnieniem. Aplikacja boru powinna być częsta z uwagi na małą ruchliwość w roślinie. Niedobory manganu pojawiają się głównie na glebach o wysokim pH. Brak pierwiastka ogranicza pobieranie innych składników pokarmowych, co znacznie obniża plon. W celu uniknięcia niedoboru, zaleca się profilaktyczne nawożenie dolistne. Żelazo uczestniczy w fotosyntezie, zwiększając produkcję asymilatów. Prawidłowe odżywianie wpływa na właściwy rozwój części nadziemnych. Cynk i miedź biorą udział w procesach oddychania i wytwarzania hormonów wzrostu, zwiększają także odporność roślin na czynniki stresowe i patogeny. Dolistne nawożenie ogórka oraz cukinii gwarantuje uzyskanie owoców o najwyższej jakości.